hoe-overleef-ik-mijn-eerste-wordcamp

Hoe overleef ik mijn eerste WordCamp?

Weet je het nog, je eerste dag op de middelbare school? Als je een beetje geluk had was je met één of twee klasgenootjes van de basisschool in dezelfde klas terecht gekomen. Met een beetje minder geluk kende je helemaal niemand. Braaf liep je op die eerste dag met je veel te grote boekentas te sjouwen, je weg zoekend naar dat ene verborgen lokaal. Om je heen massa’s mensen die het allemaal heel normaal vonden om daar te lopen. Mensen die elkaar een zomer lang niet hadden gezien en elkaar joviaal op de schouders sloegen, waarbij ze niet in de gaten hadden dat jij er nog tussendoor liep. In lichte paniek, maar net op tijd, wist je dat verrekte lokaal te vinden. Daar bleek dat je als eerste aan was gekomen, waardoor je ongemakkelijk tegenover een doodstille, ernstig kijkende docent kwam te zitten. Hoe moest je in vredesnaam de komende jaren gaan overleven?!

Welkom op je eerste WordCamp!
We gaan het niet ontkennen. WordCamps zijn een beetje als die eerste dag na de vakantie op de middelbare school. Mensen, die elkaar soms al enige tijd niet meer gezien hebben, horen lachend elkaars verhalen aan, halen herinneringen op en lijken zich helemaal thuis te voelen. Die mensen herken je direct, dat zijn de ervaren WordCamp bezoekers, misschien wel beter bekend als WordCampers. En hoe onvoorstelbaar het nu ook nog is, op de volgende WordCamp die je bezoekt ben jij één van hen.

Tenminste, als je je eerste WordCamp overleeft.

Het WordCamp-jargon

WordCampers praten over van alles en nog wat, maar voornamelijk over WordPress, meestal afgekort tot WP. Beland je onverwachts in een Engelstalige conversatie, dan hoef je alleen te onthouden dat ‘Wie Pie’ iets heel anders betekent dan ‘Dubbel Joe Pie’. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen raden we je aan om de laatste vorm te gebruiken.

De meeste WordCamps hebben een aantal vaste onderdelen, in goed Nederlands spreken we onder andere over de ‘opening ceremony’, ‘contributor day’, ‘swag station’, ‘registration’, ‘green room’, ‘make wp’ en ‘dot org’. Laten we daar kort even doorheen lopen.

De ‘opening ceremony’ is de korte presentatie aan het begin van de dag en/of het begin van het evenement waarin de huisregels worden uitgelegd, de sponsoren worden voorgesteld en eventuele bijzonderheden worden medegedeeld. Wil je je eerste WordCamp goed beginnen, dan zorg je dat je hier bij bent.

De ‘contributor day‘ is de dag waarop de focus ligt op het bijdragen aan het WordPress project. Dat kan door code te schrijven of te testen, door problemen te rapporteren, WP te vertalen, een meetup te leren organiseren of bijvoorbeeld door anderen te helpen op de support forums. Er zijn legio manieren om bij te dragen, je hoeft echt geen ervaren developer te zijn!

‘Swag station’, dat klinkt bijzonder duur. Maar laat je niets wijs maken. Hiermee doelen WordCampers op de tafels waar de WordCamp t-shirts en eventueel andere WordCamp-aandenken worden uitgedeeld. Vrijwel elk WordCamp maakt een eigen aandenken dat je daar (gratis) op kan halen.

Er is nog een balie te vinden op de meeste WordCamps, daar loop je meestal direct tegen aan als je binnen komt. Dit is ‘registration’, oftewel de registratiebalie waar je je badge ophaalt. Bij WordCamps waar wordt gewerkt met het CampTix ticketsysteem hoef je geen geprint ticket mee te nemen, een legitimatiebewijs volstaat. Zo ook op WordCamp Nijmegen.

Ben je vrijwilliger, spreker of organisator, dan kan je hoogst waarschijnlijk terecht in de ‘green room’. Dit is een afgesloten ruimte vanuit waar de WordCamp-organisatie het evenement runt. Vrijwilligers kunnen hier even uitrusten na hun dienst en sprekers kunnen hun presentatie nog een laatste keer doorlopen voordat ze het podium op gaan. Als bezoeker van WordCamp is de ‘green room’ niet toegankelijk.

De laatste twee termen die we hebben genoemd zal je met name tegenkomen op de ‘contributor day’. Met ‘make WP’ bedoelen WordCampers namelijk de website https://make.wordpress.org. Dit is de overkoepelende site over alles rondom het bijdragen aan het WordPress project. Met ‘dot org’ wordt https://wordpress.org bedoeld. Dit is de website die gaat over de Open Source software WordPress, zoals bijvoorbeeld https://nl.wordpress.org.

Waar moet ik heen?

Elke WordCamp is natuurlijk anders, maar meestal bestaan de conferentiedag of conferentiedagen uit presentaties afgewisseld met pauzes. Veel WordCamps beginnen na de ‘opening ceremony’ met een keynote. Dit is een presentatie waarvan de organisatoren vinden dat iedereen deze gezien moet hebben. De keynote wordt vaak gevolgd door presentaties in één of meerdere tracks.

Als er meerdere tracks zijn betekent het dat je op elk moment kan kiezen uit meerdere presentaties. Maar, dat wil niet zeggen dat je persé een presentatie moet kiezen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om even een ronde over te slaan en een gezellig praatje te gaan maken met mede-WordCampers en sponsoren. Ook hier hebben WordCampers een term voor trouwens, de ‘hallway track’.

Praten met mensen

WordCamps draaien niet alleen om het opdoen en delen van kennis. Minstens zo belangrijk is het leren kennen van elkaar, van de WordPress community. Daar houden veel WordCamps rekening mee, bijvoorbeeld door het inlassen van een aantal pauzes gedurende de dag. Ook het afsluiten van het evenement met een borrel of feest draagt hier aan bij.

WordCamps zijn redelijk informele evenementen. Verwacht geen uptight zakenmensen in driedelige pakken, maar casual geklede ZZP’ers, ontwikkelaars, designers, marketeers, (C-level) managers en andere fijne mensen die graag met je praten over WordPress en de gave dingen die jij er mee doet. En weet je even niet met wie je moet praten, loop dan eens naar de sponsoren toe. Zij vertellen je graag wat zij doen met WordPress en hoe ze bijdragen aan de WordPress community.

Voorbereiden?

De meeste WordCamps zijn in de weken en maanden voor het evenement al vrij actief op social media. Door het volgen van de hashtag, zoals #wcnmgn voor WordCamp Nijmegen, krijg je al een beetje een beeld van de WordCampers die de WordCamp gaan bezoeken. Zo leer je alvast wat mensen kennen!

En wil je echt goed beslagen ten ijs komen, zorg dan dat je je eigen Gravatar hebt ingesteld en bestudeer de avatars van anderen op de deelnemerspagina. Dat maakt het nog eenvoudiger om herkend te worden, en anderen te herkennen.

Je eerste WordCamp

Herinner je je eerste schooldag nog? Je eerste WordCamp is een heel andere ervaring. Je komt terecht tussen gelijken en iedereen is behulpzaam. Weet je even niet waar je heen moet, dan staan er vrijwilligers voor je klaar die je graag verder helpen.

Deze eerste keer is er dus geen paniek nodig, je eerste WordCamp wordt een fantastische ervaring!

Over Taco Verdonschot

Hi! I'm Taco and yes, that really really is my given name. I'm married to the most amazing wife and proud father to two amazing daughters (2016 and 2020). Besides family life and spending time on my amazing job as the head of relations at Yoast and all the things in the WordPress community, I love to ride my trials bikes and organize LAN parties (computer events).